دکتر «مرتضی هادیان» استاد دانشگاه فرهنگیان تهران در گفت و گو با خبرنگار سینماپرس با اشاره به ضرورت تربیت و جذب نویسندگان ادبیات داستانی در بدنه معلمان کشور بیان کرد: شما فقر ادبیات در کشور مطرح میکنید در حالی که ما ایرانیان از دیرباز در ادبیات ثروتمند بوده ایم؛ اما در کاربردی کردن ادبیات و بویژه ادبیات روایی در این زمانه با شما همداستانم و دارای فقر هستیم در حالی که امروز تاریخ ادبیات و تاریخ روایت، میتواند آموزش و پرورش را غنا بخشد.
وی متذکر شد: داستان هم در تعلیم و هم در تربیت نقش آشکاری دارد. اگر به پیشنه ادبیات بنگریم بزرگان ادب فارسی مانند فردوسی، سنایی، عطار، سعدی و... با کاربرد روایت در تربیت فکر و روان مخاطبان خود کوشیده اند و عمیق ترین مفاهیم اخلاقی آموزش داده اند و در واقع کاربردی کردن روایت باعث تاثیری گذاری و مخاطب آوری برای روایت گران شده است.
هادیان در خصوص نقش ادبیات داستانی در آگاهی بخشی عمومی تصریح کرد: اگر بخواهیم یک آینده فرهیخته برای جامعه ترسیم کنیم ناگزیر باید به ادبیات داستانی پناه ببریم. ادبیات داستانی در خیال پردازی و واقع نگری آموزش شوندگان دارای اهمیت است.
وی ادامه داد: اگر ما بخواهیم جامعه ای فرهیخته داشته باشم، یکی از مهمترین بحث هایی که به ما کمک میکند روایت است. روایت به افراد جامعه کمک می کند که اهل گفتگو باشند. منطق گفتگو نشان فرهیختگی یک جامعه است که ایرانیان دارای بسترهای روایی برای این چنین جامعهای هستند.
او افزود: بنابراین یکی از راههای فرهیختگی جامعه، پرورش دانش آموزان این کهن بوم با کاربرد ادبیات داستانی در مراکز آموزشی بویژه مدارس است. نویسندگان ادبیات داستانی نیز میتوانند به نظام آموزشی یاری رسانند و این ضرورتی بدیهی است. در حقیقت اگر نویسندگان ادبیات داستانی مانند رماننویسان و پژوهشگران روایت را در نظام آموزشی حضور داشته باشند در تحولات اجتماعی روندی متعالی خواهیم داشت. آنان پیشبرنده چنین رسالتی هستند.
استاد ادبیات دانشگاه فرهنگیان همچنین در پاسخ به این پرسش که دانشگاه ها چقدر میتوانند در تربیت معلمان ادیب و آگاه به فنون نویسندگی نقش ایفا کنند و به طور موثر در این زمینه برنامه ریزی داشته باشند؟ اظهار داشت: آموزگاران باید با روایت آشنا باشند و در تعلیم و تربیت از آن بکاربرند. از این رو دانشگاه برای تربیت چنین آموزگارانی باید دارای برنامه باشد.
وی افزود: دانشگاه ها با ایجاد گرایش ادبیات داستانی میتوانند بخشی از این اهداف را دسترس کند. اما دانشگاهی که تخصصی به آموزش میپردازد همان دانشگاه فرهنگیان است. رشته آموزش زبان و ادبیات فارسی این فرصت را برای گروه مولفان کتب دانشگاهی فراهم میکند که کتابهایی در پیوند با نویسندگی و روایت کاربردی تدوین نمایند و دانشجویان در فضای آموزشی دانشگاه، نویسندگی و داستان پردازی را بیاموزند.
هادیان با اشاره به عدم کفایت واحدهای دانشگاهی تصریح کرد: اکنون یک واحد عمومی با عنوان نگارش خلاق و دو واحد اختیاری برای دانشجویان آموزش ادبیات فارسی دانشگاه فرهنگیان با عنوان ادبیات داستانی تدوین شده است. انتظاری که میرود این است که دانشگاه فرهنگیان این اقدام را آغازی برای کارهای بزرگ بعدی بداند.
دکتر «مرتضی هادیان» در پایان گفت و گو خاطرنشان کرد: همچنین باید بخشی از ظرفیت پذیرش دانشگاهها به گرایش ادبیات داستانی اختصاص داده شود. شمار کتب دانشگاهی در حوزه روایت بیشتر، کاربردی تر و همسو با اهداف آموزشی باشد و همچنین آموزگاران متخصص برای نویسندگی تربیت نماید. با توسعه چنین برنامه هایی دانشگاهها در تربیت معلمان ادیب و آگاه به فنون نویسندگی میتوانند نقش بیشتری ایفا کنند.
ارسال نظر